Keilbout

De keilbout is van oudsher de bekendste manier van verankeren in beton. De keilbout bestaat uit een bout met vier hulzen er om heen. Wanneer de keilbout in het geboorde gat is geplaatst, trekt men met de moer, de bout aan die de hulzen naar buiten drukt. De hulzen klemmen tegen de buitenzijde aan en verankert zich in het boorgat. Techwinkel heeft 4 versies van keilverankering, namelijk Keiltrekoog, Keiltrekhaak en Keilhuls met conische moer. De keiltrekhaak en keiltrekoog kunt u gebruiken wanneer u bijvoorbeeld staalkabel of ketting wilt bevestigen aan beton. De keilhuls met conische moer is ideaal wanneer u bijvoorbeeld iets met een zeskantbout op de betonvloer wilt bevestigen. Voordeel is dat wanneer u weer demonteert, er geen schroefdraad uit het beton steekt.

De keilbout is verkrijgbaar van M6 tot M16 in verschillende lengtes zodat u niet alleen een voetplaat op het beton kunt bevestigen, maar ook bijvoorbeeld een stalen koker of dat u de lengte gebruikt als stelruimte. In het pdf bestandje bij de keilbouten op de site ziet u de tabel waarin onder andere te zien is met welke boor u moet boren. 
 
Een goed en veel verkocht alternatief voor de keilbout is een doorsteekanker. Voordeel van een doorsteekanker ten opzichte van een keilbout is dat bijvoorbeeld een M12, met 12 mm geboord kan worden. Een keilbout van M12 moet geboord worden met 20 mm, wat toch wel iets meer werk is. Wanneer u een voetplaat wilt monteren met gaten van 14 mm, kunt u door de gaten van de voetplaat de 12 mm gaten in het beton boren op de juiste plaats. Wanneer u in dit geval kiest voor een keilbout, dat moet u eerst aftekenen, dan de voetplaat of constructie verplaatsen en dan pas 20 mm boren. Na het boren de keilbout plaatsen, dan de voetplaat of constructie optillen en over de keilbout(en) plaatsen en aandraaien.
 
Betonschroeven zijn ook een alternatief voor keilbouten, de voordelen zijn dat hiervoor ook kleiner te boren, gemakkelijker demonteerbaar en nagenoeg spanningsvrije montage.
 
Chemische ankers zijn ook te noemen als alternatief, deze zijn verkrijgbaar als glashuls, met harder en hars en als koker voor in een kitspuit en als koker voor een chemische ankerpistool

Info en de verschillende artikelen voor vele verankeringsmethodes vindt u op onze site onder de rubriek “verankering”.

Omdat u ook zult moeten boren, kunt u bij Techwinkel.nl ook hamerboren bestellen. U vindt deze in de rubriek “boren”.